W E L C O M E

S E L A M A T D A T A N G


Setiap tulisan disini adalah dari ilham saya sendiri. my languange are campur-campur. but then, in adalah untuk suka-suka saja.

my another world.

hopefully, you're enjoying these ^^






Friday, November 29, 2013

pelangi 20 end

[20]
“alhamdullilah. Thanks to you i have all of you.” Aktaf menarik senyuman. Mata dilirik ke sebelah memandang isteri tercinta, Aisyah.
“terima kasih kat abang jugak.” Aisyah melentokkan kepalanya ke bahu Aktaf. Buaian bergerak perlahan.
“tak sangka kita akan jadi macam ni.”
“macam ni? apa maksud sayang?”
“this. You and me together. And with those 5 children over there.” Aisyah membuang pandang kearah taman mini di hadapannya. Kelihatan Dayana, si kembar Amin dan Amar dan another si kembar Aina dan Ainul.
“abang bahagia.”
“abang tak penat melayan anak-anak?”
“well, honestly penat jugak but then their happiness are more precious.”
“abang berniat nak besarkan keluarga kita.”
“what? Abang nak bukak cawangan baru?”
“not cawangan sayang. Tambah bilang askar.”
“i don’t get you.”
“kids.”
“oh.” Aisyah terdiam
“eh. AIna and Ainul tak sampai setahun lagi.”
“so?”
“so mr Aktaf. Diorang still tak sampai setahun. Takkan nak tambah anak lagi. are you okay?”
“orang cakap anak kurnian NYA. Apa salahnya kalau ada rezeki kan?”
“tak salah tapi kesianlah kat kembar kecik tu.”
“kiranya Aisyah pun tak kisah la kan?”
“abang ok tak?”
“okay. kenapa tanya macam tu?”
“i don’t know. Tak ramai lelaki korporat macam abang ni nak anak ramai. We have 5 already and you are planning to have more?”
“well i don’t really mind. In fact, abang mampu untuk tanggung semua. You my wife and all my 5 kids.”
“Aisyah takut.”
“kenapa?”
“dayana, amin and Amar..”
“sayang takut abang pilih kasih?” lambat-lambat Aisyah mengangguk.
Mulanya, ibubapa Dayana ingin mengambil hak  mereka kembali namun melihatkan kesungguhan Aisyah menjaga dayana, mereka menarik kembali permintaan itu. amar dan Amin juga begitu. Mereka kekal bersama Aisyah dan Aktaf.
“abang akan cuba untuk tak berat sebelah, for me, semuanya anak abang. Anak Aisyah. Anak kita. So, don’t talk about pilih kasih lagi okay?”
Aisyah mengangguk kecil.
“eh hujan.”
“okay boys and girls. Time’s up.” Jerit Aktaf.
Masing-masing membuat muka namun langkah mereka tetap bergerak. Dayana meminpin tangan si kembar kecil. Manakala si kembar lelaki menarik kereta mainan masing-masing.
“good boys. And good girls.”
“umi. Ayah janji kalau kami behave ayah nak belanja ais krim. Betul ke?” tanya Dayana.
“ask your ayah.”
“ayah...”
“well. Hari ni hujan kan? so, esok petang okay? hujan makan aiskrim tak sedap kan?” pujuk Aktaf.
“okay. hooray!!!” bergema suara kanak-kanak menjerit di ruang tamu itu.
“kakak, mandi sayang.” Ujar Aisyah.
“okay.”
Dayana pantas melangkah tangga dan menuju ke biliknya. Bilik dayana di asingkan dengan kembar lelaki. Malah si anak kecil itu sudah tahu malu. Ada sahaja jeritan dari dya di usik oleh Amin dan Amar.
“okay, boys. Kamu pun kena mandi. Baju dah kotor.”
“umi..nak main lagi.”
“nope. Esok sambung lagi. dah maghrib. Lagipun hujan ni.”
“ala..”
“you heard her. so, come. Sayang tengokkan Aina dengan Ainul. Abang mandikan amin dan Amar ni.”
Setengah jam kemudian Aktaf kembali bersama si kembar lelaki yang sudah pun bertukar baju dan berbau wangi. Dayana turut turun bersama.
“turn untuk little girls pulak.”
“kakak. tengokkan Amin dengan amar. Umi nak masak okay?”
“okay.”
Aktaf hanya memerhatikan kelibat Aisyah yang sedang sibuk memasak di dapur. tangan itu lincah memotong bawang. Sekali sekala dia akan menjenguk ke periuk sup di atas dapur.
Dia benar-benar bersyukur dengan kurniaan ini. sesungguhnya ini adalah kehidupan yang terbaik yang pernah dia impikan. Walaupun dulu dia di ibaratkan sejahat-jahat Aktaf hakimi.
“seronok tengok?” tegur Aisyah tanpa berpaling. Aktaf menarik sengih dan melangkah mendekati Aisyah.
“Aisyah ingat nak tolong.” Pelukan dipinggang dibiarkan.
“well, i’m more comfortable like this.” Satu kucupan dihadiahkan di leher isteri.
“abang. Saya tengah masak ni.”
“so?”
“you’re disturbing me”
“so?”
“abang...”
“abang rindukan Aisyah.” Aisyah tersenyum mendengar bicara Aktaf.
“Aisyah rindukan abang juga. So untuk sementara ni, bagi Aisyah masak dulu. okay?”
“then?”
“then...” Aisyah berpaling menghadap Aktaf.
“i’m yours.”
Senyuman nakal Aktaf terbiar di mata.
“Aisyah untuk Aktaf, right?”
Tak sangka begini akhiran hidupnya. Bersama lelaki yang tak pernah di impikan untuk menajdi seorang suami namun inilah takdirnya.

1 comment: