W E L C O M E

S E L A M A T D A T A N G


Setiap tulisan disini adalah dari ilham saya sendiri. my languange are campur-campur. but then, in adalah untuk suka-suka saja.

my another world.

hopefully, you're enjoying these ^^






Friday, February 6, 2015

cerpen : jaga dia untukku



Si gadis  pandang si teruna.
Si teruna pandang si gadis
Dan mereka tersenyum. Sesaat.

sigadis bangun dari duduk apabila komuter mula berhenti. Si teruna masih lagi memandang si gadis.
Tanpa kata, si gadis terus melangkah terus dari komuter.

Dan pintu komuter tertutup. Meninggalkannya di stesen itu keseorangan. Keseorangan dalam ribut manusia.

Dia menarik naafs dalam.

Another new day.

Another broken heart to be heals.

Iphone ditangan dislide. Button play ditekan kembali. Dan lagu kegemarannya mula berdendang kembali.

Senyuman kembali ditarik.

Insya allah. You can get through this. Be strong girl.



*****



Langkah si gadis diekori dengan matanya.
Hatinya kosong.
Sekosong pandangan matanya terhadap si gadis.
Bukan kosong.

Not the exact words to describe his feelings towards her.

It was…missing. missing. Yup. That can describe the feelings.

Hilang.

Hilang terpendam jauh di lubuk hatinya.



“ so. That’s our decision?”
Rayyan pandang gadis disebelah. Rasya angguk lemah.
“our final decision?” tanyanya lagi.
Rasya angguk. Matanya masih lagi memandang kedepan. Ke arah tasik tenang itu.
Rayyan menarik nafas.
“then..”
“I’m sorry.”
Rayyan angkat kening.
“I tak bermaksud untuk..”
“don’t say that word” dia tarik nafas lagi
“this is our mutual agreement. The decision is not form your side, but mine too”

Rayyan tarik senyum. Cuba untuk menenangkan hatinya. Dan hati si gadis.
Rasya berpaling kearahnya.dia senyum sedikit.

“apa yang dah terjadi dan akan terjadi, adalah dari keputusan kita berdua.”
“dan kita akan bertanggungjawab diatas semua itu. Don’t put that blame on yourself. Plus, I’ve said it first” sambung rayyan
“rayyan. You baru saja cakap. It was our decision. No matter who said it first.”

Rayyan gelak kecil.

His fault.

“ so..”

Tangannya dihulurkan kepada rasya.
Rasya angkat kening.

“sorry. My bad. “

Rasya gelak.

“I’ll miss that laugh.”
“so. I rasa I patut balik dulu. “ rayyan angguk.
“take care, rasya.”
“ you too”



Itu adalah pertemuan yang terakhir untuknya dan Rasya.
Pertemuan terakhir yang ada perbualan dengan rasya.
Dan pertemuan selepas itu, adalah hanyalah ‘pandang-pandang’ dan ‘senyum-senyum’
No more words between rasya and rayyan.



*****



“jumpa dia hari ni?”
Rasya senyum kecil.
“setiap hari pun jumpa dia”
Amalina sengih.
“of courselah. Dah naik komuter sama setiap hari kan? Of course lah jumpa. Any difference today?”
Rasya angkat kening
“meaning?”
Amalina sengih lagi. Dia mendekati Rasya.
“this.”
Jari telunjuknya menunjuk kea rah dadanya.
“this. Any difference today?”
Dia senyum.
Dan dia geleng.
“really?”
Dia angguk.
“stubborn. Cold hearted.” Bebel amalina.

Rasya hanya gelak halus. Bukannya dia tak biasa dengan soalan amalina setiap hari. Dan jawapannya setiap hari, masih sama.

“one day. You will fall for him. Again.”

Sempat telinganya menagkap kata-kata terakhir amalina itu.
Dan dia tak pernah ambil pusing dengan kata-kata itu. Kerana dia tahu. Dan dia tahu si dia juga tahu.

It is mutual agreement.

That’s it.

Full stop.



*****



“so. Rayyan.”
Rayyan angkat kepalanya dari meja.
“kalau kau nak tanya benda sama yang macam kau tanya setiap hari tu, the answer is still the same, bro. it wont change.”
“macam mana kau tahu apa yang ada dalam kepala aku ni?” Amrin menarik kerusi dihadapan rayyan. Kaki disilang. Kening dijongket naik.
“aku kenal kau bukan semalam.”
“yeah? Dan kau tahulah aku macam mana kan?”
“dan kau tahu yang aku takkan berhenti buat macam aku buat setiap hari. “
“so. How is it?”
Rayyan buat muka bosan. Amrin sengih.
“sampai bila rayyan?”
Rayyan tarik nafas.
“sampai..”
“yeah aku tahu. Sampai bila-bila.” potong amrin.
“dah tahu kenapa tanya lagi?”
“sebab aku nak kau ingat soalan aku tu sampai bila-bila. Dan aku nak kau ingat jawapan kau tu sampai bila-bila.”
“and maybe. Just maybe you’ll regret for what you’ve done. To you. To her. To everything both of you got and you let it go.”
“amrin.”
“aku tahu. Dan aku takkan penat untuk buat benda ni setiap hari.”
Rayyan sandar kepalanya ke kerusi.
“aku tak pernah menyesal.”
“aku tahu. Dia pon cakap benda sama”
“then?”

Amrin geleng kepala. Susah kalau nak betulkan kepala orang yang dah nekad ni. Bukan satu kepala dia kena betulkan tetapi 2 kepala.

“I really hope.” Amrin berjeda. Rayyan pandang amrin.
“one day. You will fall for her. This time real bad. Sampai kau takkan lepaskan dia. Again.”
“aku jugak harap dia pon akan fall for you, real bad. Sampai satu tahap, that both of you can even be apart again”
Rayyan hanya mampu menarik senyum kecil.

It wont happened, bro.

Because this is mutual agreement. Between him and her.



*****



Rayyan dan rasya.
Perpisahannya itu adalah kerana terpaksa.
Hubungannya dengan rayyan tercipta kerana mereka berkongsi satu perasaan yang sama.

Kasih. Sayang. Dan cinta.
Kerana perasaan itu juga yang membuatkan mereka berpisah.

Kerana kasih mereka berpisah.
Kerana sayang mereka berpisah.
Kerana cinta mereka berpisah.
Kerana dengan kasih, sayang dan cinta itu, wujudnya perasaan yang lain. Tanggungjawab.
Dan tanggungjawab itu yang membawa mereka ke hari ini.

Mereka tak pernah untuk menyalahkan perasaan yang satu itu. Yang menyebabkan mereka terpaksa mengalah.
Mereka redha. Dan pasrah.

Akhirnya, wujudlah perjanjian itu.
Seperti mana yang Amrin dan amalina ucapkan.

That bloody mutual agreement.
That stupid insensible mutual agreement.
That god-knows-what-it-is agreement.


Rasya.

Dia punya segalanya.
Harta, wang, kekayaan.
Cuma satu yang hilang dalam hidupnya.

kasih sayang.

Kasih sayang sebuah keluarga. Kasih sayang ibu dan bapanya.
Dia hanya mampu menumpang kasih sayang bapa saudaranya. Bukanlah kehadirannya tak disenangi oleh keluarga bapa saudaranya. Malah dia ditatang seperti minyak penuh. Apa yang dia mahu, pasti dituruti.
Malah, dia kadang-kadang lupa tentang hal itu.
Tentang dia sebenarnya menumpang kasih ibu dan bapa Sarah. Sepupunya yang sebaya dengannya.
Sepupunya yang dia anggap kakak. Sepupu yang dia kongsi segalanya. Sepupu yang faham dengan dirinya.
Sehinggalah, sarah mengaku kepadanya.



“ kawan rasya yang sarah tengok masa konvo hari tu, siapa nama?”

jantungnya terhenti saat sarah bertanya tentang rayyan.
Hatinya mula berentak laju.
Dia mengorak senyuman manis.

“rayyan. Kenapa sarah minat?”

Liurnya kesat saat dia menutur kata-kata itu.
Sarah angguk.

Saat itu, dia bagaikan boleh baca dan faham dengan apa yang bakal berlaku.
Dia sedar tentang hakikat yang satu bahawa sarah sukakan rayyan.
Rayyan yang telah mencuri hatinya sejak 2tahun yang lalu. Rayyan yang telah menyatakan hasrat untuk menyuntingnya.

“nanti rasya kenalkan sarah dengan rayyan okay?” dia senyum lagi.

Sarah terus memeluknya.
“thanks. rasya selalu tahu apa yang sarah fikirkan. Thanks a lot sis.”

Dia senyum lagi. Dan lagi.
Namun hatinya berdarah.
Mungkin ini hutang kasih sayang yang dia perlu bayar. Jika inilah, maka dia redha. Dan pasrah.



Saat keluarga rayyan datang bertandang ke rumahnya, segalanya….bagaikan sudah tersurat.
Rayyan datang untuk menyuntingnya. Namun, yang menerima cincin belah rotan itu, adalah Sarah.
 Bukannya rasya.



my family thought it was you. They didn’t know..”



Rasya hanya senyum dalam hiba.

Segalanya telah tersurat.
Cincin belah rotan kemas di jari manis Sarah.
Majlis yang bakal berlangsung 2bulan mula menampakkan kemeriahannya.
Puteri tunggal. Siapa yang tak gembira?

Rasya tak pernah terlintas untuk merosakkan kebahagian itu.
Jodoh mereka hanya sampai disitu.
Dia takpernah marah. Ataupun berdendam.



I harap you bahagia dengan sarah”
Rayyan disebelahnya tenang. Namun hatinya?
Saat dia tahu yang ‘pengantin’nya bertukar orang, dia mengamuk. Dia membawa diri.
Namun untuk memalukan keluarganya? Menjatuhkan maruah 2 buah kelaurga?
Dia bukan gila. Hatinya meronta hebat namun dia tak mampu.
Sungguh, dia bagaikan…. Lemah.



Maka, terciptalah perjanjian itu.

Rayyan dan rasya hanyalah sebagai kawan sekuliah.
Hanya berjumpa di dewan kuliah sahaja.
Yang tak pernah bertegur sapa.
Yang tak pernah kenal sebelum ini.

Hubungan mesra sebelum ini adalahnya khayalan mimpi semata-mata. Tak pernah terjadi. Tak pernah wujud.

Rayyan dan rasya hanya kenal sewaktu keluarga rayyan meminang sarah.
rayyan dan rasya hanya wujud sebagai ipar-duai.
Dan mereka terus menjadi 2 orang asing yang tak pernah kenal sebelum ini.
Memori mereka bagaikan telah…dipadamkan.



Back to zero again.



“rasya. Kenalkan tunang sarah.”
“rayyan.”
Dia senyum tunduk hormat.
“kita tak pernah cakap sebelum ni kan?” ujar rayyan.
Dia senyum panjang.
“kenal masa konvo last month kan? Itupun, sarah yang mula-mula nampak.” Ujar rasya.
Rayyan angguk.



Sungguh, Tuhan bagaikan memudahkan segalanya.
Perasaannya bagaikan sebu. Hilang.
Tiada lagi istilah rayyan-rasya.

Apa yang tersurat, tetap tersurat.
Apa yang telah ditakdirkan tetap menjadi takdir.
Tiada apa yang mampu diubah.

Sejarah rayyan-rasya akhirnya terbongkar.



“tak sangka rasya sanggup buat macam ni kat sarah”
Rasya terpaku.
“kenapa rasya tak pernah berterus terang?” marah sarah
Rasya telan liur.
“apa maksud sarah?”
Sarah gelak halus. Air mata diseka.
“sarah tak sangka rasya sanggup fikir yang sarah akan rampas apa yang milik rasya?”
“he’s yours, rasya! How could you..”
“sarah..rasya tak..”
“no. shut up. You should listen young lady.”

Rasya terpempan.

“how could you give away your loved one to me?”
“apa yang rasya fikir dengan beralah macam ni? Rasya fikir sarah sanggup menghancurkan hidup rasya? Rasya fikir, sarah sanggup merampas apa yang milik rasya?”
“sungguh. Sarah tak sangka macam tu tanggapan rasya pada sarah. Sarah..kecewa.”
“bukan itu maksud rasya.”
“apa yang kami sekeluarga buat dan bagi pada rasya selama ni, ini harganya? Semurah ini??”
“kami tak pernah  minta balasan. Cukuplah kalau rasya bahagia. Cukuplah kalau sarah bahagia. Tak pernah terlintas dalam hati sarah, dalam hati papa mama yang…. Bukan ini balasan kasih sayang kami, rasya.”

Rasya terduduk.
Wajah sarah dipandang hiba. Wajah papa dan mama ditatap kasih sayang.

“papa dan mama tak pernah pilih kasih. Rasya dan sarah, sama-sama anak perempuan kami. Tapi, sanggup rasya fikir yang kami…”
“rasya terhutang budi..rasya.”
“terhutang budi bukan ini cara balasannya.” Ujar sarah tegas.

Rasya panic apabila sarah mula menanggalkan veil dikepala. Mula mengesat kasar mekap-mekap diwajahnya.

“this isn’t for me”
Cinicin belah rotan dihulurkan kepada rasya.
“sarah.. jangan buat macam ni. Rasya..”
“sarah hanya memulangkan apa yang sepatutnya menjadi milik rasya. Sejak awal lagi.”
Rasya geleng.
Dia bangun.
“maafkan rasya. rayyan is yours. Not mine.”
Dan dia terus berlari meninggalkan sarah, mama dan papa.



*****



Perkahwinan sarah tetap berlangsung. Cuma pengantin lelakinya telah bertukar, 
Saifuddin, dan bukan rayyan.  

Hubungan rasya- sarah kembali rapat. Tiada apa yang boleh memtuskan hubungan mereka sekeluarga. Namun, sarah sentiasa menyatakan kekesalannya terhadap rasya. tentang rayyan.
Rasya tak pernah ambil pusing.

Lagipun rasya-rayyan tak pernah wujud sebelum ini.
Apa yang boleh mewujudkan hubungan itu, sedangkan hubungan itu tak pernah ada, sejak dulu lagi. Right?
Kini mereka masih begitu.

2 strangers. Sharing same commuter.

Hanya itu yang mewujudkan hubungan rasya-rayyan.



*****



“hai, sis.”
Rasya melabuhkan duduknya disebelah sarah yang sedang melayan anak teruna yang hampir berusia 5tahun.
“dari mana?”
“office.”
“balik dengan komuter?”
Rasya mendengus lembut.
“don’t go there, sis. Rasya tahu.”
“sarah tak cakap apapun lagi.”
“rasya tahu.”
“then, kalau tahu kenapa tak ada progression?”
“progression apa nya?”

Sarah gelak.

“anak teruna sarah ni dah 5tahun. Nak masuk 6tahun tau? Ha, tu yang dalam cradle tu ada sikembar lagi. Rasya bila lagi?”
“tak jumpa calon lagi.” Ujarnya pendek.
“rasya nak naik dululah. Penat.” Sarah menarik tangannya kembali saat dia ingin bangun melangkah.
“I know you rasya. jangan nak mengelak.”
“mana ada mengelak. Rasya penat.”
“sampai bila rasya?” Tanya sarah lembut. Tangan rasya diusap lembut.
“nanti bila rasya jumpa calon, rasya bagitahu sarah, okay?”
“calon yang share komuter setiap haritu, dah berpunya ke?”
“sarah….”
Sarah senyum.

Kenapalah 2 manusia ni degil sangat?
Sungguh dia tak faham.

“tak ada apa yang menghalang lagi, rasya. Since dulu lagi. It was yours in the beginning. Kenapa let him go?”

Rasya senyum.

“promises are made to be sealed, not to be broken.” Dia menepuk perlahan tangan sarah dan berlalu.
Dia melabuhkan duduk diatas katil. Badan direbahkan.



Once this agreement is sealed, no one can turned back. Even me. Even you.
Whatever happened, this agreement sticks.
This agreement valid even I’m not marrying sarah.
This is my promise to you. Your promise to me.



Rayyan.

What happened to us?

Mp3 ditepi katil dicapai. Earphone disumbat ke telinga.



Mahu ku bersama
Mahu ku ke sana diriku tak disini lagi
Waktu tak bicara
Lama terasa seakan terhenti mengiringiku

Tenanglah duhai jiwa 
Tebarlah tulus doa 
Ku kepadanya saatku tiada

Tuhan Jaga dia untukku
Kala ku masih jauh
Bagai menghitung resah berkepingan berderaian

Tuhan Jaga dia untukku 
Selamanya ku ada
Mencipta syurga bersama
Menyayangi mendampingi dia

Terbangkan diriku
Bersayap seribu biar detik menjadi laju
Langit pun mendengar
Jadi penawar mengusir debar jatuh ke dasar

Tenanglah duhai jiwa
Tebarkan tulus doa 
Ku kepadanya saatku tiada

Tuhan jaga dia untukku
Kala ku masih jauh 
Bagai menghitung resah berkepingan berderaian

Tuhan Jaga dia untukku 
Selamanya ku ada
Mencipta syurga bersama
Menyayangi mendampingi

Mungkinkah ini menguatkan kita
Lambang cinta ku dan dia



Lagu ‘jaga dia untukku’ berkumandang diradio, dikuatkan volume.
Rayyan menarik nafas.

Rasya.
What happened to us?

Bait setiap patah lagu itu bagaikan menceritakan tentang dirinya.

Mungkin ini, kisahnya dengan Rasya.



*****



 “rasya.”
Dia kaku. Kepala didongak.

Rayyan?

“your morning coffee.”

Coffee dihulurkan kepadanya. Dia capai lambat-lambat.
“come. Nanti lewat pulak. Tren dah nak sampai.”
Touch n go card diseret.

Tick.

“come on rasya. you nak masuk office lambat ke?”
Dia melangkah dengan ragu-ragu.
“why?”
Perkataan pertama yang keluar dari mulutnya setelah lama dia berdiam. Setelah hampir 10minit komuter bergerak meninggalkan stesen. Setelah segala persoalan dalam kepalanya bagaikan beasak-asak perlukan jawapan.
Rayyan angkat kening.
“kita turun after this. The next station.”
“ha? What. Wait?”
Tak sempat buat apa-apa apabila rayyan menarik bajunya, sekaligus menariknya keluar dari komuter itu.
Dia pandang sekeliling.

Sunyi.

“come. Sit here.”
Dia duduk. Tengah nak process apa yang sebenarnya telah terjadi.
“are you okay?” Tanya rasya.
Rayyan gelak.
“soalan pertama you after all these?”
Rasya angkat kening.
“I’m late already. Can I just go?”
Rayyan geleng.
“don’t worry. Bos tak marah.”
Mata dijuling ke atas.

Ada lagi persamaan antara mereka, selain naik komuter sama setiap pagi.
Rasya dan rayyan bekerja di office yang sama.
To be exact, rayyan adalah bos rasya.
Sejak bila?
Sejak terciptanya perjanjian itu.
Dan mereka tak pernah merancang itu.

“I bagi you cuti hari ini.”
“for?”
“setelkan apa yang sepatutnya setel..5,6 years ago.”
Rasya terdiam.
Dia tarik nafas.
“why now?”
“kenapa sekarang? I thought we never knew ach other.”

Rayyan senyum. Rayyan tarik nafas. Kemudian hembus perlahan.
“since what’s yours become mine and what’s mine become yours.”

“sejak ni..” rayyan mengambil coffee ditangan rasya.
“sejak coffee menjadi minuman pagi you. Sejak dark purple jadi favourite color you. Sejak fish and chips jadi favourite food you. Sejak…” rayyan berjeda.
“sejak orange juice jadi minuman pagi I. sejak maroon jadi favourite color I. sejak nasi goreng kampong jadi favourite food I.”
“sejak that day. When we..”
“don’t.” potong rasya.

Bukannya dia tak perasaan itu. Dan bukanlah dia buta untuk tidak melihat semua itu.
Apa yang menjadi kegemarannya telah menjadi kegemaran rayyan.
Dan apa yang menjadi kegemaran rayyan, menajdi kegemarannya.
Every single of it.

“kita dah berjanji.”
Rayyang angguk kecil.
“I tahu.”
“then?”
“I just think. Maybe.”
Rasya pandang wajah rayyan.
“maybe we can just forget about  that whole agreement-thing and just continue what we left”

Bingo.

Tepat apa yang ada dalam kepala rasya.
“why now?”
“kita dah bazirkan banyak masa rasya. me and you, are not young anymore.”
“but we’ve promised.”
“I tahu.”
“it just..”
“apa yang buat you fikir yang I still ada perasaan pada you?”
Rayyan terpaku.
“what makes you so sure that I’m still..”
“we’re still in love, rasya. even you cuba untuk mengelak.”
Rasya terdiam.
Dia tahu. Perasaan itu masih ada. Tetap mekar walaupun bertahun lamanya.
“this time, I won’t wait.”
“maksud you?”
Rayyan hanya tersenyum.
“it’s time to make you, my dear as my queen.”



*****



“sarah. Tak apa ke kita buat macam ni?”
Amalina pandang sarah yang sedang bertungkus lumus menyiapkan juadah hidangan. Sekejap ke peti. Sekejap ke dapur, mengacau kuah kari dalam periuk.
“sarah. Stop. Talk to me. I takut kalau-kalau.”
“tak jadi?” potong Sarah
Amalina angguk.
Sarah senyum.
“dah sampai masanya untuk kita campur tangan. Takkan you nak tengok si dara dengan teruna tu sampai macam tu?”
Amalina geleng.
“good. Sekarang, tolong I. ambilkan puding dalam peti tu dan potongkan kecil-kecil. Letak dalam bekas kaca yang kat atas kaunter.”

“yang. Ada apa yang perlu abang tolong lagi tak?” amrin mendekati isterinya amalina.
“bekas dessert ni letak kat depan boleh?”
“amrin. Tolong panggilakn hubby I jap. Nak mintak tolong tengok-tengokkan si kembar.”
“okay. Abang pergi depan dulu.”
Amalina angguk.

Rancangan malan ini adalah hasil idea bernas dari dia, amrin dan sarah-saifuddin. Rancangan untuk menyatukan si teruna dan dara yang terstuck dengan perjanjian bodoh yang langsung tak mendatangkan manfaat apa-apa. Hanya mendatangkan rasa sakit hati dengan kedegilan si teruna-dara.

Rancangan konon-konon gathering.

sarah sebagai tuan rumah, menjemput rasya. rasya pula jemput amalina sebagai bestfriend. Amalina mestilah datang dengan amrin sebab husband-wife. Dan amrin, buat helah supaya rayyan ikut sama menemaninya ke rumah sarah.

Tujuan utama: sedarkan semula rayyan-rasya tentang perasaan masing-masing. Tentang perjanjian yang sepatutnya tak perlu ada in the first place.

Semua orang boleh Nampak tentang rayyan-rasya Cuma entah kenapa, si rayyan dan rasya tak pernah sedar. Atau, buat-buat tak sedar.

Susah kalau dua-dua stone hearted.
Malam itu, sengaja diaturkan agar rayyan bersama rasya. 



Masa BBQ.

“rayyan. boleh tengokkan daging ni sekejap. Rasanya anak I mengamuk kat dalam tu.” Ujar saifuddin sambil menghulurkan penyepit kepada rayyan.
“ok.”
Tak dengar pulak suara budak-budak menangis kat dalam tu. Mungkin telinga dia kot tak dengar.
“rasya. boleh bawakkan bekas ni kat luar tak? Anak I meragam ni.”
“siapa ada kat luar?”
“hubby I”
“okay.”
Saat dia melangkah ke luar, dia bertembung dengan saifuddin.
“sarah cakap you tengah bakar daging kat luar.”
“oh. Sarah mana?”
“tengok sikembar meragam. You nak pergi mana?”
“nak pergi toilet. Perut meragam.”
“then, siapa yang bakarkan daging tu? Sarah mintak bawakkan bekas tu kat you.”
“tak apa. you bawak jer bekas ni kat luar. Dah ada orang ganti. Okay. Bye. Perut I sakit ni.”
Saifuddin terus meninggalkan dia.
Dari jauh, dia dapat teka siapa yang sebenarnya menggantikan saifuddin.
Rayyan.
Dia mengeluh.



Kehabisan ais

“rayyan. boleh belikan ais tak?”
“tadi aku tengok banyak jer ais dalam cooler tu.”
Amrin telan liur.
“dah habis cair la. Lupa nak tutup elok-elok tadi”
Rayyan pandang amrin.
“ala. Sekejap jer. Kat kedai baru depan tu jer.”
“kenapa kau tak pergi sendiri?”
“ni, anak aku. Mana nak tinggal?”
“la. Bawak la sekali,”
Amrin jengilkan mata. Susah benar si rayyan ni.
“susahla. Amir ni bukannya reti duk diam. Tolonglah, sekejap jer.”
Rayyan tarik nafas.
“okaylah.”
“nanti aku mintak amalina temankan kau. Kau tak tahu tahu jalan ke sana kan?”
Rayyan mengeluh. Terpaksa. Bukannya dia malas tapi dia dapat rasa…something wrong.
Amrin pula hembus nafas lega.
“rasya. boleh temankan rayyan belikan ais tak?”
“kenapa I pulak?”
“ala. Tolonglah sekejap. I tak boleh tinggalkan amir ni. Nak mengamuk jer kerja dia.”
Rasya mengeluh.
“kedai kat depan tu dekat jerk an? Takkan nak berteman jugak?”
“kedai depan tu tutup. Kena pergi kedai baru yang kat simpang depan sikit. Kedai baru bukak yang I tunjuk kat you haritu. Rayyan tak kenal jalan nak pergi sana. You tolong tunjukkan kat dia boleh?”
Rasya buat muka.
“amrin?”
“dia tak kenal jugak. Sesat karang susah.”
Dengan lambat-lambat dia melangkah keluar, menuju ke kereta rayyan.
Mustahil amrin tak tahu sebab haritu amrin jugak yang tunjukkan rasya jalan ke kedai baru itu. Iskh. Menipu tak ada skill.
Dia ketuk cermin kereta rayyan.
“I ikut.”
Rayyan angkat kening.
“amalina mintak temankan you.”
“bukan amalina?”
“amir meragam.”
“bukan ke amrin yang tengah jaga amir? Berapa orang anak diorang yang nama amir? ”
Rasya angkat bahu.
Dia dah Nampak permainan mereka.
“saja nak kenakan kita.”
Rasya tarik nafas.
“memang”



*****



“so.”
Rayyan bangun dari kerusinya. 5pasang mata memandangnya.
“aku tahu apa rancangan korang malam ni.”
Amalina-amrin dan sarah-saifuddin mula telan liur.
dah terbongkar ke?
Macam mana boleh terbongkar ni? Obvious ke?

“apa yang korang cuba buat, aku mintak.” Rayyan berjeda.
“Hentikan semua ni. Apa saja harapan korang terhadap aku dan rasya, tak mungkin akan berlaku.”
“tapi you love her, rayyan” potong sarah.
Rayyan senyum.
“there was never love between us, sarah.” Balas rasya.
“I mintak, just stop everything yang you plan. It won’t work.” Sambung rasya lagi.
Rasya bangun dan berdiri di sebelah rayyan.
“because of that stupid agreement?” Tanya amalina pula.
“promises are made to be sealed and not to be broken.”
Sarah mengeluh.

“kalaulah sarah boleh putar kembali masa, sarah akan buat. Sarah sanggup. So that both of you can be together.”
Sarah memeluk rasya erat.
“sarah mintak maaf, rasya. sarah tak tahu sebab sarah, rasya dengan rayyan akan jadi macam ni.”
Rasya senyum.
“apa yang berlaku, bukan salah siapa-siapa.”
“it just..didn’t work between us.”
“tapi sarah nak tengok rasya happy. Not fair kalau sarah saja yang bahagia.”
“rasya bahagia sekarang, sarah. Dengan apa yang rasya ada. Dengan apa yang rasya bakal ada. Rasya bakal ada my own prince.”
Sarah pandang rasya.
“maksud rasya?”

“I’m getting married.”
“what??” amalina dan sarah bergabung suara.
“dengan rayyan?”
Rasya hanya senyum. Dia geleng kecil.
“mama dengan papa dah tahu. Dan mama papa dah bagi keizinan untuk rasya berkahwin. Mama cakap, akad dulu then bila mama papa balik umrah, baru ada majlis.”
“with whom?”
“how about rayyan?”
“kenapa dengan rayyan?” rasya pandang rayyan disebelahnya. Tak beriak.
“you love him.” Sarah ujar satu-satu. Kalau boleh dia nak lekatkan kata-kata itu dalam kepala rasya. biar boleh ingat sampai bila-bila.
“and you, mister. “ sarah berpaling kea rah rayyan.
“you love her right? Sanggup you lepaskan dia? To another man??”
Rayyan hanya senyum.mukanya keruh.
“I tahu you love her. Just say it.” Ujar sarah separuh merayu.

Hatinya geram sebenarnya. Kenapalah 2 manusia di hadapannya terlalu…bengap? Not a good word untuk describe. Tapi dah memang 2 manusia didepannya ini macam tu?

“she found her happiness. Kenapa I nak rosakkannya?”

Sarah terkedu.
Amalina terdiam.
Angan-angan mereka untuk melihat si teruna dara bersama, berkecai.
Jodoh mereka….memang tiada?
“rasya dengan I dah buat keputusan. Years ago and we kept it. Nothing can change it” ujar rayyan tegas.
“takkanlah sebab perjanjian itu kau sanggup rosakkan kebahagian korang?”
“for once, try to hear your heart. Not your stupid head.” Sambung amrin.
“I’m sorry.”
Rasya mula melangkah pergi. Sarah dan amalina dipeluk erat.
“I perlukan 2 orang penting dalam hidup 1 kat majlis I nanti boleh? Please?”
“rasya. we will always be with you.” Pelukan rasya dibalas erat.

Kalaulah begini suratannya, apa lagi yang mereka boleh buat?
Rayyan menghantar kelibat bayangan rasya dengan anak mata.
Dia mengeluh perlahan.

“I have something for both of you.”
Sekeping kad dihulurkan kepada amalina dan sarah.
Sarah memandang tajam rayyan.
“jangan kata you pon.”
“sarah. she found hers. And I found mine. It’s time for us to move on. Right?”
Air mata sarah semakin lebat.

“I balik dulu. Terima kasih semua. And I hargai apa yang korang dah buat untuk satukan I dengan rasya. it’s just….nothing happened between us. Nothing can be fixed between us.”

Rayyan melangkah perlahan.
Dia menarik nafas.

Sarah menarik kad berwarna coklat gelap itu dari sampul. Hatinya pilu.
Dia tahu kad itu. Apa kandungan kad itu


Walimatul-urus


Dia buka perlahan kad itu.

What the ???



*****



Rasya memandang sarah disebelah. Dia menarik senyum.
“please smile sarah. I want the best for my wedding, please?” pintanya pada Sarah.
Sarah jeling Rasya geram.
Sekali lagi ketamnya melayang ke tubuh rasya.
“ada jugak budak kena ganyang ni amalina.” Ujar sarah geram. Amalina disebelah, menjeling tajam.

“oh my.”

Serentak, 3 pasang mata memandang si lelaki yang mendekati mereka.

“you all buli my beloved princess ke?”
Sarah dan amalina buat muka.
“kalau ikutkan hati I ni amalina, ada jugak pengantin lelaki ni kena tolak dalam pool kat sini kan?”
Amalina angguk.
“tak payah risau yang tu sayang. Abang dengan amrin dah basuh cukup-cukup budak bertuah ni semalam.”
Sipasangan pengantin gelak.

“bukan ke you all nak tengok kami happy? I dan rasya happily ever after?”
Rayyan melingkarkan tangannya ke belakang rasya. wajah si isteri dipandang lama. Ditatap penuh kasih sayang. Ditenung dengan penuh rasa cinta.
Rasya menggengam erat tangan rayyan yang melingkar di pinggannya
Alhamdullilah.
Finally. Rasya dan rayyan.

 “Sanggup you all buat macam ni kat kitorang? Kalau kena heart attack macam mana?”
Rayyan gelak halus. Bahagia.
“saja nak kenakan you all. Siapa yang mulakan dulu, hmm?”
“well. Kitorng tak tahu pun korang dah back together masa sebelum BBQ lagi?”
“buat penat kitorng rancang macam-macam. Last-last, kita yang terkena.” Tambah amalina.
Rasya ketawa gembira.
“apapun, thanks banyak-banyak atas apa yang korang dah buat untuk I dengan rayyan.”
Sarah mendekati rasya.
“finally. You’re happy. You found your love.”
Rasya senyum. Happy.
“alhamdullilah.”
now. Please excuse us. I nak my beloved princess back. Now, all of you can dismissed.” Ujar rayyan tegas.
Sarah dan amalina jelling geram.
“well. Betullah kan? My turn pulak kan? Dah banyak masa yang kitorang bazirkan, kan sayang? Nak catch up banyak ni”
Rayyan kenyit mata. Muka rasya dah merah-merah.

“tahniah dear. We all love you.” Group hug amalina-sarah-rasya. erat.
“so, dear. Come. Teman I makan?”
Rasya angguk.
“kita share pinggan?”
Rasya angguk lagi.
“I suapkan?”
Rasya senyum lagi. Tak terasa lenguhnya otot-otot di muka even sudah seharian dia tersenyum. Kerana dia bahagia. Sungguh dia bahagia.

Sejak perbualannya dengan rayyan tempoh hari, segalanya telah berubah.
Malam itu, rayyan meminta izin dari mama dan papa yang ketika itu di mekah, menunaikan umrah. Memandangkan mama dan papa akan pulang seminggu lagi, rayyan meminta untuk diakadkan dahulu. Majlis akan dibuat apabila mama dan papa pulang ke Malaysia.

Dan segalanya dipermudahkan untuk mereka.
Sungguh dia tak menyangka dia akan sebahagia begini.

“rasya sayang.”
“hm?”
“kita kenal dulu, tak sempat lama. Tak sempat nak bercinta pun.apa yang pasangan bercinta patut buat, kita termissed.”
Rasya senyum.
“then it’s good.”
“why?”
“sebab, apa yang kita boleh buat sekarang, tak boleh buat masa dulu-dulu.”
“meaning?”
Rayyan angkat kening.
“rayyan jangan nak fikir jauh.”
Rayyan gelak.
“maksud rasya. kita boleh bercinta secara halal. Berbandng dulu, mana ada ikatan apa-apa. So..” rasya tarik nafas
“rasya nak bercinta secara halal dengan rayyan. boleh?”
Rayyan senyum. Lebih lebar.
“rasya sanggup untuk bercinta dengn rayyan sepanjang hidup kita?”
Rasya angguk kecil. Wajahnya mula memerah.
“then, we have forever, dear.”

“we have forever, insya allah till jannah. Apa yang termiss dulu, kita akan redeem semula. Sebagai husband and wife.”
“everything I owe you before, I’ll make it out for you.”
“that’s my promise. And this time, I won’t break it. Isnya allah this promise will stay forever.”
“just.” Rasya tatap wajah wajah rayyan.
“stay as my jauzah. Will you?”
Tangan rayyan digenggam erat dan dicium dengan penuh rasa cinta.
“insya allah.”

"can i have back all my favourites back? miss my morning coffee actually."
"of course dear. plus me as a package?"
"you'll always stay as my number 1 favourite, dear wife."



the end


** after sooo long, i present this to all of you. agak mengarut sikt. ^^
** hopefully you'll enjoy this.






 

5 comments:

  1. Miss haine et lamour

    ReplyDelete
  2. nak cerpen byk2 lagi...

    ReplyDelete
  3. dah mula rindu pada Fazura & Farhan. T_T
    harap sis angel boleh buat new post haine et l'aime. ;)

    ReplyDelete